2011-04-03 17:52:52 USKRS I OBIČAJI NAŠEG KRAJA: Pletenje palmi uoči blagdana Cvjetnice
Ususret najvećem katoličkom blagdanu Uskrsu, u sklopu satova razredne zajednice održale su se radionice podučavanja tehnici pletenja palmi. _____________________________________________________________ Križni put:
Svakog petka u crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću u 18:30 sati naši učenici predvode križni put kao spomen na Isusove muke od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. _____________________________________________________________ Uskrsna sirnica:
Brašno morate obavezno prosijati. U udubinu u brašnu u koju se stavi uzašli kvas. Kvas se rastopi sa par žlica mlakog mlika, doda se žlica cukra i malo brašna te se to stavi da uzađe otprilike pola sata. Nakon toga uzašli kvas se ulije u udubinu u brašnu i zamijesi se tijesto koje se pokrije i ostavi preko noći da uzađe. Ovo se radi na Veliki četvrtak navečer.
Na Veliki petak ujutro izmiješa se maslo, mast i cukar, te se dodaje jedan po jedan žumanac, malo soli, kora od jednog limuna i naranče, te ekstrakt od ruže, maraskino, rum i toplo mliko. Sve se dobro izmiša, te se na kraju doda 5 bjelanjaka koje ste izmišali u snijeg pa se sve skupa doda smjesi od brašna i kvasa. To sve skupa počnete natiravati, to radite tako da rukom utiskujete tijesto, sve dok tijesto ne bude skroz glatko, te ga onda stavite u pobrašnjenu posudu i dobro zamotate čistim krpama i dekom. Ostavite ga da se diže sve do ranog poslijepodneva Velikog petka te tijesto opet natiravajte dvadesetak minuta. Nakon natiravanja tijesto podijelite u male okrugle kruhiće od kojih svaki teži otrpilike oko 30-tak dkg. U tepsije stavite papir za pečenje te stavite male sirnice koje opet pokrijete krpom i dekom i ostavite par sati da se dižu. Sirnice se jedu na Uskrs. Jedna sirnica se ujutro nosi na blagoslov u Crkvu, na misu, te svak pojede komad blagoslovljene sirnice. Taj dan na Uskrs prestaje korizmeni post koji je trajao 40 dana. _____________________________________________________________ Uskršnja jaja Priprema: Naberi mnogo listića, raznih oblika i vrste. Pripremi najlonske hulahopke te ih presjeci na komade 10x10 cm. Stavi listić na bijelo jaje, hulahopkom učvrsti listić te ju dobro zategni koncem. Ostatak hulahopke prereži škaricama (ako je potrebno). Složi trećinu lukovine na dno lonca, na nju poslagati 10 pripremljenih jaja, staviti drugu trećinu lukovine, ponovo složiti jaja i pokriti sa ostatkom lukovine. Prelij sve hladnom vodom 4 prsta iznad lukovine, dodaj ocat i staviti kuhati. Kada se prokuha, smanji vatru i kuhaj 15 minuta, isključi vatru i ostavi u lukovini pola sata. Poslije toga izvadi jaja, stavi u hladnu vodu (da se lakše gule) i kada se ohlade škaricama odreži čvor od hulahopke i ostavi jaja da se osuše. Namaži ruke uljem ili masću i protrljaj svako jaje rukama. Zaštita sa masću služi da se dobije sjaj i da se jaje konzervira. Ovako jaje se ne kvari i nekoliko dana.
Posluživanje: |
Osnovna škola Petra Šegedina Orebić |